Pro inspiraci-vánoční cukroví trochu jinak
Krásné vánoční svátky
Pro inspiraci - vánoční cukroví trochu jinak
podělím se s Vámi o recepty na vánoční cukroví, které chutná nejenom mně, ale také rodině, návštěvám, i když je to zdravější varianta.
Linecké koláčky
250 g celozrnné mouky (nebo půl napůl hladká mouka+celozrnná mouka, další varianta žitná mouka)
150 g másla
100 g moučkového cukru (zdravější varianta včelí med, javorový sirup aj.)
1 žloutek
vanilka
citronová kůra
rybízová marmeláda (lepší varianta domácí marmeláda)
POSTUP.:
1. První co udělám je, že obvyklým způsobem vypracuji těsto. Nejprve si dám na vál mouku, teď by měl přijít moučkový cukr, já dávám zdravější variantu včelí med (další možnosti namísto cukru různé sirupy např. javorový), pak přidám změklé máslo, 1 žloutek, vanilku dle chuti, citronovou kůru a vše vypracuji v hladké, lesklé těsto.
2. Hotové těsto nechám v lednici odpočinout. Pak těsto rozválím na placku a vypichuji kolečka (také můžete vypichovat i jiné tvary, fantazii se meze nekladou).
3. Na jeden plech dávám plná kolečka a na druhý kolečka s vykrojeným středem (po upečení je k sobě slepuji tj. plné kolečko a kolečko s vykrojeným středem). Pokud vykrajujete jiné tvary např. srdíčka aj., počítejte s tím, že musíte vykrojit vždy dva stejné tvary, které po upečení slepíte.
4. Peču v předehřáté troubě cca 180 stupňů (pozor, každá trouba peče jinak). Upečené a vychladlé tvary slepuji rybízovou marmeládou. Narovnám do krabice a nechám uležet.
Obměna.: někdy zdobím povrch či hrany slepených tvarů. např. hořkou čokoládou aj.
Dobrou chuť Vám přeje
Naďa Hlávková, www.zdravi-krasa03.webnode.cz
KDY SI DOPŘEJI UPEČENÉ DOBROTY? Udržím si svoji váhu? I o vánocích mohu být fit.
Pokud mám dnes dostatek pohybu tj. alespoň ½ - 1 hod. např. chůze, pak si bez obav můžu dopřát dopoledne i odpoledne několik kousků napečených dobrot.
Pokud mám denně velmi málo pohybu, tak si povolím 3 kousky cukroví dopoledne a zbytek dne bez cukroví. (ale je to na Tobě).
Kávové oválky
250 g celozrnné nebo žitné mouky (nebo kombinovat hladkou a celozrnnou mouku)
70 g moučkového cukru (já nahrazuji cukr zdravější variantou včelím medem-množství dle chuti nebo javorovým sirupem)
150 g másla
1 žloutek
1 lžička silné černé kávy
citronová kůra
POSTUP.:
1. Tak, jako v předchozím receptu na vále zpracuji mouku, včelí med, máslo, 1 žloutek, 1 lžičku silné černé kávy (dávám vychladlou nebo vlahou kávu), citronovou kůru, v těsto.
2. Na vále vyválím placku a vykrajuji oválky. Dávám je na plech a peču v předehřáté troubě cca 180 stupňů (během pečení občas pohlídejte, každá trouba peče jinak).
3. Upečené, vychladlé oválky slepuji níže uvedeným kávovým krémem.
Do připravené misky dám všechny ingredience a vyšlehám krém nebo vezmu vařečku a utřu ručně. (První možnost je rychlejší a pohodlnější).
Kávový krém
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 lžíce rumu
1 lžička instantní kávy
4. A teď, když mám všechny oválky slepené, tak zbývá ještě utřít polevu.
Opět si dám do připravené misky cukr, postupně přidávám rum, instantní kávu, utřu polevu do přijatelné konzistence.
Poleva
200 g moučkového cukru (u polevy jsem moučkový cukr zdravější variantou nenahradila)
1 lžíce rumu
1 lžička instantní kávy
5. Připravené, naplněné oválky kávovým krémem, potírám polevou a mám hotovo. Polevu na oválcích nechám ztuhnout a uložím do krabice, aby mi zbylo nějaké cukroví na vánoce.
Obměna.: navrch na oválek s polevou dávám např. malý kousek vlašského oříšku
Dobrou chuť Vám přeje
Naďa Hlávková, www.zdravi-krasa03.webnode.cz
Med má nižší glykemický index než cukr, vstřebává se postupně, tím se prodlužuje pocit nasycenosti. Má příznivý vliv na hubnutí..Med obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek.
Mouka - nezapomínej, že i když zdravější mouka, přece jenom to je stále mouka..
Mandlové hříbečky
120 g másla
100 g mletých mandlí
100 g celozrnné mouky
35 g moučkového cukru ( zdravější varianta, med nebo sirup -množství dle chuti např. javorový aj. )
2 lžíce rumu
POSTUP.:
1. Všechny výše uvedené ingredience zpracuji v těsto.
Nejprve si dám na vál mouku, med, mleté mandle, máslo, rum a vypracuji těsto.
Těsto nechám v chladu odpočinout cca 30 – 45 min.
2. Na pomoučeném vále vyválím placku a vypichuji vykrajovátkem hříbečky.
POZOR – peču výjimečně ve velmi mírně vyhřáté troubě do světležluta.
3. Vychladlé hříbečky slepím zavařeninou nebo máslovým krémem s kávovou příchutí. Kloboučky namáčím v čokoládě.
Špičku nožičky potírám bílkem a namočím v mletých pistáciích nebo mletých mandlích.
Dobrou chuť Vám přeje
Naďa Hlávková, www.zdravi-krasa03.webnode.cz
Naše služby
- poradenství pro zdravý životní styl , konzultace cca 60 min. s poradcem pro zdravý životní styl, diagnostika těla na certifikovaném přístroji
- metabolická typologie, konzultace s poradcem zdravého životního stylu cca 60 min., diagnostika těla na certifikovaném přístroji .
- barvové poradenství podle Feng-šuej
- vizážistika
- dárkové poukazy
- parfémové vůně
.